De crisis is voor veel eigenaren van familiebedrijven een goed moment om hun bedrijf over te dragen aan een volgende generatie.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van het economisch bureau van ING (pdf).

De onderzoekers van de bank ondervroegen ruim 200 familiebedrijven in Nederland. Een derde daarvan vindt het nu een gunstig moment voor eigendomsoverdracht.

Ongeveer de helft van de ondervraagden was het ook niet eens met de stelling dat een eigendomsoverdracht beter uitgesteld kan worden tot na de crisis.

Lagere waardering maakt overdracht goedkoper

Door de moeilijke economische omstandigheden van de afgelopen jaren worden veel bedrijven momenteel lager gewaardeerd. Hierdoor zijn de kinderen die het familiebedrijf overnemen goedkoper uit. Circa driekwart van de ondervraagde familiebedrijven heeft nog altijd een voorkeur voor eigendomsoverdracht binnen de familie.

Bij een verkoop aan derden kan het natuurlijk wel verstandig zijn om op economisch betere tijden te wachten. Ook zijn er ondernemers die het nu geen geschikt moment vinden omdat zij hun bedrijf liefst in een zo goed mogelijke staat doorgeven aan de volgende generatie.

Knelpunt: juridische complexiteit

De juridische en fiscale complexiteit is voor de helft van de ondervraagde familiebedrijven het grootste knelpunt bij het overdoen van de zaak. Ook de duur van het proces, het omgaan met emoties en de kwaliteit van de adviezen zijn struikelblokken.

De financiering wordt niet als een groot knelpunt ervaren. Eén van de redenen daarvoor is dat de eigendomsoverdracht doorgaans voor een groot deel met eigen middelen wordt gefinancierd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl